Z dawnych dziejów
Nasze babcie i dziadkowie, wszyscy jadali czosnek. Cudowne warzywo, które daje wiele siły i energii. Dziś znów zaczyna królować na naszych stołach. W dawnych czasach uważano, że czosnek jest remedium na wszystko, nawet odganiał złe duchy i czarownice, mieli rację, warzywo ma ogromne właściwości lecznicze, zdrowotne.
Zaczniemy w kilku słowach od tego czosnek jakie ma witaminy.
Skład niewielkiego ząbka jest ogromny wiele różnych substancji, które pomagają zwalczyć bakterie, wirusy czy też grzyby oraz wzmacniają nasz organizm podczas osłabienia, przeziębienia lub innej czasem dużo cięższej choroby. Profilaktyka jest najważniejsza, cenne substancje jak flawonoidy, aminokwasy, cukry, saponiny, związki śluzowe oraz wiele witamin (z grupy B oraz PP, C i prowitamina A). Sole mineralne a także bardzo rzadkie mikroelementy. To nie wszystkie składniki, jednym z najważniejszych są oczywiście olejki eteryczne bogate w allicynę i siarczki.
Zalecane jest spożycie jednego ząbka czosnku dziennie na surowo, podczas obróbki termicznej warzywo traci wiele cennych składników, które chronią nasz organizm przed wieloma chorobami.